Ana içeriğe atla

Filateli, Filatelist, Filatelizm

  Herşeyin sonuna -izm ekleme ideolojik hastalığına yakalanmadım merak etmeyin, ama keşke Filatelizm diye bir akım başlasa.
  Filateli pul biriktirme sanatıdır. Evet bir hobiden ziyade sanat olarak görüyorum filateliyi, çünkü filatelist dediğimiz pul biriktiren kişi estetik bir algı sonucu uğraş veriyor bu alanda. Koleksiyonerler olmasaydı belki de bugüne taşınamayacaktı pek çok resim, heykel ve diğer eserler. Pul koleksiyoncuları da sadece pulları taşımıyor bugünden yarına, toplumun bir fotoğrafını aktarıyorlar geleceğe.
  Pullar sadece mektup-kart göndermeye yarayan küçük ve belli bir miktar para değeri olan kağıtlar değildir. Bir kültür elçisi olarak ait olduğu toplumun bir yüzüdür. O toplumun değerlerini, geleneklerini yansıtır.

2013 Yılı Pul Emisyon Programı'ndan dikkatimi çeken birkaç filateli pul çalışmasının ismini paylaşmak istiyorum:
Dünya Down Sendromu Günü (World Down Syndrome Day)
Piri Reis Haritasının 500. Yılı (500th Years Of Piri Reis Map)
İstanbul Teknik Üniversitesi'nin 240. Yıldönümü (240th Anniversary Of Istanbul Technical University)
Dünya Çevre Günü - Çevre Kirliliği (World Environment Day - Environmental Pollution)
Yöresel Yemeklerimiz - İç Anadolu Bölgesi (Our Local Foods - Center Anatolia)
13. İstanbul Bienali (13th Istanbul Biennial)

Türkiye'deki özel tasarım pullara filateli bulunan PTT şubelerinden veya www.ptt.gov.tr adresinden E-filateli'den ulaşabilirsiniz. Ben E-filateliyi kullanmayı başaramadım, İzmir'de Cumhuriyet Meydanı'ndaki PTT şubesinde filateli var.



Beşgen tasarımını çok severek aldığım Piri Reis Pulları


Dünya Down Sendromu Günü pullarını aldım


Dünya Çevre Günü Pulları Broşürü

Postcrossing İle Görmüş Olduğum Pullar


Almanya


Brezilya


Fransa


Romanya


Hollanda


İspanya


Çin


Hollanda


İngiltere


Singapur


Japonya



Yorumlar

  1. http://tutkunkardesleroto.wix.com/tutkun bu pullarla ilgilenen olur mu

    YanıtlaSil
  2. http://tutkunkardesleroto.wix.com/tutkun bu pullarla ilgilenen olur mu

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorum yaptığınız için teşekkür ederim...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hayatıma Yön Veren 10 Kitap

  Geçen sene böyle bir yazı okumuştum, o günden beri düşünüyorum hayatıma yön veren 10 kitap nedir diye. En çok beğendiğiniz kitapları belirlemek kolaydır ama bir kitap okuduktan sonra bazı kararlarınızı sorgulamak bazılarını değiştirmek ise o kitabın hayatınıza etki ettiğini gösterir. Yani bir kitabı beğenmekle bir kitabın size kendinizi sorgulatması ayrı şeylerdir. Ben "bir kitap okudum hayatım değişti" demiyorum ama "bir kitap okudum ve kararlarım değişti" dediğim 10 kitabı sıralayacağım.

İlk Psikiyatri Hastanesi: Asklepion

  İçinde bulunduğumuz coğrafya tıbbın kurucu medeniyetlerine ev sahipliği yapmıştır. Tıbbın babası Hipokrat İstanköy (Kos Adası) doğumludur ve çeşitli Anadolu illerinde hekimlik yaptıktan sonra tekrar İstanköy'e dönerek hekimliğe burada devam etmiştir. İstanköy Bodrum'un karşısında yer alan bir Ege adasıdır.   O dönemlerde yurdumuzda üç önemli sağlık merkezi bulunmaktaydı. Hipokrat'ın bulunduğu Kos Adası, Epidaurus ve Asklepion.

Yaşlılıkta Aşk / Love at Old Age

  Sokakta neden el ele yürüyen yaşlılara sık rastlamayız? Siz hiç parkta öpüşen yaşlı bir çift gördünüz mü? Ben görmedim... Yaşlanınca unutur muyuz aşkı, yoksa "yaşlı başlı insanlarız" diye düşünüp toplumdan mı çekiniriz? Kafelerde birbirine aşkla bakan yaşlı insanlar olsa benim çok hoşuma gider mesela. Gittikçe sevgisiz toplumlara dönüşüyoruz. Aşkımızı, sevgimizi belli etmekten utanıyoruz. Bir de mahalle baskısı var gencinden yaşlısına. Sarılamıyor, öpüşemiyor, el ele tutuşamıyoruz.   Sizi bir projeyle tanıştıracağım. Ünlü fotoğrafçı Willy Puchner "Love at Old Age" adlı projesinde yaşlanınca aşkların nasıl göründüğünü göstermiş. Keşke diyorum, hep böyle insanlar görsem çevremde. Yılların yıpratamadığı aşkları kırışıklarına gizlemiş bu tonton insanlarla dolu olsa sokaklar, sahiller. Willy Puchner Bio The Project: Love at Old Age